Tillbaka i skolbänken

I måndags var det dags även för mig att sätta mig på skolbänken. Som verksamhetschef för Styrelseakademien Stockholm är det såklart viktigt att jag också går våra utbildningar. Jag arbetar redan i tre styrelser idag, men om jag ska vara ärlig så har jag inte läst aktiebolagslagen sedan jag studerade på universitetet. Uppfräschning av alla steg i att starta ett bolag, aktiebok samt bolagsordning fick jag när jag startade min egen firma för nåt år sen. Men ändå, snacka om att det kändes bra att få fräscha upp kunskaperna! Vår grundläggande styrelseutbildning är antingen fördelat på två heldagar, eller fyra halvdagar. Jag har registrerat mig på det senare alternativet, och måndagens första träff handlade just om ramarna kring styrelsearbetet, sen kommer vi att grotta oss djupare in i styrelsevärlden under kommande sessioner.

Det vi redan nu gick igenom var styrelsens roll, lagar och regler. De olika organen kring en styrelse, samt utskott och dokumentation. Ägardirektiv, aktieägaravtal, och koden för svensk bolagsstyrning. Bolagsstämmor och arbetsfördelningar. En bra start! Bland kursdeltagarna var det spridda erfarenheter. Vissa hade arbetat i styrelser länge, men aldrig tagit sig tiden till att fortbilda sig. Andra ägde själv bolag där de tyckte det började bli dags med ett professionellt styrelsearbete, och ville veta mer kring hur de bör tänka kring extern representation. Blandningen gav en bred dialog, och det fanns mycket ödmjukhet i rummet. Det älskar jag. När folk är trygga och ärliga, och inför grupp kan säga vad man faktiskt inte kan och därmed är nyfiken på.

En punkt där jag dock kände mig träffad, va när diskussionen kom till innehållet i bolagsordningen. Enligt lag får inte ett bolag bedriva någon annan verksamhet än vad som anges i bolagsordningen. Handen på hjärtat, när läste ni den senast? Där satt jag och insåg att jag inte läst igenom bolagsordningen för ett av de bolag jag faktiskt arbetar i, och det är det bolag där vi affärsutvecklar absolut mest. Ajdå. Läraren drog exempel på när ett bolag affärsutvecklat och gradvis gett sig in på nya affärsområden, men glömt att uppdatera bolagsordningen. Efter ett tag gick bolaget av olika anledningar omkull, och när det uppdagades att verksamheten inte stämde med vad som var registrerat i bolagsordningen så blev styrelsen personligt ansvariga för konkursen. Mardröm!

Givetvis går det bra att testa nya verksamhetsinriktningar utan att ändra bolagsordningen i parti och minut, men när en ny verksamhetsgren växer så pass att den blir en väsentlig del av intäkterna, då är det hög tid att kalla till extra bolagsstämma och lägga fram ett ändringsförslag, som ägarna sedan röstar om på stämman.

Gissa vad jag gjorde i går kväll, kära vänner? Jo jag gick in och läste samtliga bolagsordningar för de bolag där jag arbetar i styrelsen. Nu låter jag som en riktig plugghäst, men jag ser redan fram emot nästa kurstillfälle! Det är kul att känna att man växer, och att direkt kunna applicera den nya kunskapen i vardagen. Det kommer att göra mig ännu tryggare i styrelserummet, vilket gynnar både mina andra styrelsekollegor, samt bolaget som helhet. Jag är superpeppad inför våren 2019!

En reaktion till “Tillbaka i skolbänken

  1. Härligt! Mycket viktigt råd till styrelseledamöter!! Ibland kallar vi eller jag Bolagsordningen för det femte bolagsorganet!! En vanlig händelse är att ett företag har kapitalöverskott och börjar med placering i och handel med aktier. Om detta skall fungera som styrelsen tänkt sig måsta bolagsordningen ändras så att den tillåter hantering och verksamhet med värdepapper m.m. Annars kan det bli en hel del skatt då varje enskild aktieaffär skattas för sig!! Hälsar Björn O. Albrektson grundare av StyrelseAkademien Västsverige och Sverige.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s